Koľko nevydarených pokusov
je potrebných na to, aby ste uspeli? (Kreatíva je náročná)

Od 14. februára 2018 2 júla, 2019 Marketing

Varovanie pre všetkých nováčikov, ktorí si vybrali marketing pretože na medicínu by ich nezobrali.

Marketing je pre kreatívnych ľudí veľmi náročná oblasť. Než začnete pracovať na svojich návrhoch, uistite sa, že máte pripravené tieto dve veci:

1. Veľky odpadkový kôš,

2. Veľký prázdny šuplík.

Naberte rýchlosť, budete ju potrebovať. Prečo? Pretože v piatok je prezentácia. A aký je dnes deň? Streda. A hádajte, čo sa stane vo štvrtok. Klient sa dopočuje, ako uvažujeme a vyjadrí sa, že toto rozhodne nebude správna cesta. (Použite veľký prázdny šuplík, nápad sa ešte môže hodiť.)

Všetko musíte prerobiť. Lenže štvrtok má vaša polovička narodeniny. Necháte to na polnoc a skoré piatkové ráno. Ste unavený a z pohľadu na vaše návrhy sa dvíha žalúdok aj psovi. A ten dokáže zožrať hocičo. (Použite veľký odpadkový kôš.)

Account vyjednal presunutie prezentácie na ďalší týždeň. Super. Teraz sú klientove očakávania trikrát také vysoké a pre zmenu – váš žalúdok zdvihnutý. Začnete kresliť, vymýšľať, kopírovať, zvažujete podpis zmluvy s diablom a stále nič. Odpadkový kôš sa napĺňa, ani jeden nápad nie je dosť dobrý.

Je piatok, vyspite sa na to.

Sobota ráno, chvíľu nezvoní telefón a nechodia e-maily. Vaša polovička ešte spí a pes trávi ten štvrtkový návrh. Pol litra kávy by malo stačiť na to, aby sa normálny človek v sobotu ráno prinútil vstať a pracovať. Za prvé dve hodiny máte na stole pár slušných nápadov. Už je potrebné ich len dotiahnuť.

V pondelok je tu nádej. Kolegovia prikyvujú, že sa im nápady páčia. Idete na to, začínate ladiť, leštiť, alternovať. Vypnete a zapnete monitor a je piatok, prezentácia na druhej strane zapchatého mesta. Všetci rozumní ľudia sa už od obeda z neho snažia dostať niekam na hory, len vy postupujete nezmyselne smerom k centru.

Klient sa tvári nadšene, jedna verzia by mohla prejsť, stačí na nej len: (sem patrí dlhý zoznam vecí, z ktorých je každému arťákovi zle, preto ich radšej nebudeme písať).

Vymeníte si pár úsmevov, rozlejete nedopitú kávu v zasadačke, potrasiete si mokrou rukou a tešíte sa na pivo.

Zvyšné navrhy odložte do veľkého prázdneho šuplíka a vysypte odpadkový kôš. V pondelok začíname znova.